Programma POF 2018

Sterk programma

Naast een breed aanbod van stands biedt het Platform Onderwijs & Facilitair (POF) een kwalitatief sterk programma van presentaties, workshops en masterclasses.

Dit jaar zal het programma van de POF zich vormen op basis van de volgende thema’s:

Dienstverlening
Energiebeheer & Duurzaamheid
ICT en multimedia
Innovatie en Beleving
Integrale onderwijsomgeving
Veiligheid & Beveiliging

Onderstaande onderwerpen zijn onder voorbehoud van wijzigingen:

Dinsdag 24 april

10:30 – 11:10 | Parallelsessieronde 1

Room to learn, een toekomst bestendige leeromgeving die bij u past
Sprekers: Jeroen Verweij (Gispen) en Arne Lijbers (Mecanoo architecten)
Locatie: Theater 1

Mecanoo en Gispen hebben samen een visie ontwikkeld op de leeromgeving van de toekomst. Hoe ziet de leeromgeving van de toekomst eruit? We vinden samen het klaslokaal opnieuw uit. Samen hebben we 130 jaar ervaring binnen het onderwijs.

‘Room to Learn’ is de naam die we hebben gegeven aan onze verkenningstocht. We vertellen over onze visie en concrete stappen.

De samenwerking heeft een eerste tastbaar resultaat opgeleverd: HUBB. Een nieuwe productlijn die we samen ontwikkelden: een modulair systeem dat op elk type onderwijs is toe te spitsen.  
Met HUBB creëer je een custom made leeromgeving die verschillende activiteiten faciliteert. Van lesgeven tot samenwerken, van studeren tot ontmoeten. Circulair en modulair. Klaar voor de toekomst.

We nodigen u van harte uit om uw eigen wensen en ideeën over de leeromgeving van de toekomst met ons te delen!


Schoolveiligheidsplan: Afvinklijst of ambitie?
Spreker: Wico Verbaan (V&I Educatie)
Locatie: Theater 2

Hoe geeft uw school vorm aan een integraal schoolveiligheidsbeleid?

Natuurlijk… wetten en regels moeten worden nageleefd. Maar als u zich alleen laat leiden door opgelegde verplichtingen, creëert u een steeds grotere papieren tijger in de dossierkast met protocollen waar u vervolgens niets mee doet.

Maak daarom van uw schoolveiligheidsbeleid geen afvinklijst van aanwezige protocollen, maar kies uit ambitie en overtuiging voor een werkend beleid waarmee u zich echt inzet voor het waarborgen van een veilige omgeving voor iederéén in de school: leerlingen en personeelsleden, maar ook ouders, bestuurders, buurtbewoners en andere belanghebbenden.

Tijdens deze workshop krijgt u vooral praktische tips aangereikt waarmee u metéén mee aan de slag kunt in uw eigen school!

 

[Ivanti]
Locatie: Theater 3

Informatie volgt

11:15 – 11:55 | Parallelsessieronde 2

Scholen van Morgen kan vandaag
Spreker: Peter van Loon (Scholen van Morgen)
Locatie: Theater 1

Ons klassikaal onderwijssysteem is achterhaald. Passend onderwijs past niet.

De toenemende diversiteit in niveauverschillen én een sterk uiteenlopende individuele leerbehoefte van leerlingen, vraagt om een anders georganiseerd leerstofaanbod. Schoolgebouwen en school infrastructuur gaan we afstemmen op de gewijzigde leerbehoefte van leerlingen.

 

Het belang van schone en gezonde basisscholen
Spreker: Bart van Gurp (Platform onderwijs van OSB)
Locatie: Theater 2

Kinderen zijn vijf dagen per week, vier tot acht uur per dag op school. Soms langer, omdat veel scholen tegenwoordig ook voor en naschoolse opvang verzorgen. Het is dus van belang dat het binnenklimaat op school in orde is. Een gezonde school verlaagt de kans op ziekteverzuim van leerlingen, leerkrachten en ondersteunend personeel, en verbetert prestaties. Volgens GGD GHOR Nederland kunnen veel scholen hun binnenklimaat verbeteren: bij slechts 2 op de 10 scholen is de ventilatie in orde. Ventilatie is essentieel voor de luchtkwaliteit. 8 van de 10 klaslokalen zijn ongezond. Dat houdt in: te vol, te warm, bedompt en stoffig. Het is wetenschappelijk bewezen dat dit leerprestaties negatief beïnvloedt. Kinderen met astma zijn vaker ziek en moeten vaker medicijnen gebruiken. Naast ventilatie, en onder andere ook temperatuur, speelt schoonmaak een belangrijke rol in een gezonde school. Vooral nu scholen – door naschoolse opvang – steeds intensiever worden gebruikt. Vaak wordt het schoonmaakprogramma niet op dit veranderende gebruik aangepast.

Tijdens de workshop zal ingegaan worden op de aspecten die het binnenmilieu van een school bepalen en wordt uitgelegd hoe u deze aspecten kunt beïnvloeden. Verder krijgt u informatie over de rol die professionele schoonmaak kan spelen om uw school gezond te maken en te houden.

 

[Kennisnet]
Locatie: Theater 3

Informatie volgt


13:30 – 14:10 | Parallelsessieronde 3

De hybride onderwijsomgeving
Spreker: Merel de Boer (ICS Adviseurs)
Locatie: Theater 1

Waar kantorengebouwen veranderen in hybride werkomgevingen, zien wij scholen veranderen in hybride onderwijsomgevingen. Het is niet meer de vraag óf je werkt met eigen devices, maar wanneer je dat gaat doen.

Dit geeft scholen letterlijk de ruimte om de onderwijsomgeving onder de loep te nemen: welke omgeving sluit het beste aan bij je visie en cultuur? Bij de activiteiten die je doet? Met als doel de beste leerresultaten te bereiken van de leerlingen en mensen te binden en te verbinden met de school.

Het antwoord op deze vragen is voor elke school uniek. Het is zelden nog een rij lokalen en een enkele zelfstandige werkplek. Maar wat is het antwoord wel? Aan de hand van 25 leerplekken en ruimten krijgt u inspiratie voor het vinden van de eigen passende mix van plekken en ruimten in de hybride onderwijsomgeving.


[Pro mereor]
Locatie: Theater 2

Informatie volgt

 

Vergunningen en procedures bij de uitbreiding van uw schoolgebouw
Spreker:
mr. M.W. van der Hulst (Mees Ruimte & Milieu)
Locatie: Theater 3

In de presentatie worden de juridische aspecten belicht van een uitbreiding van een schoolgebouw. Welke vergunningen, onderzoeken en procedures van toepassing en hoe ga je daar strategisch mee om.
Deze presentatie wordt gegeven door Martijn van der Hulst en is opgebouwd uit onderdelen van presentaties van Mees Ruimte & Milieu die worden gegeven aan overheden, projectontwikkelaars en gastcolleges die worden gegeven aan HBO rechten van Hogeschool Leiden en TU Delft.


14:15 – 14:55 | Parallelsessieronde 4

Contract- en leveranciersbeheer in een FMIS
Spreker: Max Veenhof(Topdesk)
Locatie: Theater 1

Waar begint het contractbeheer binnen uw organisatie? Bij veel organisaties begint contractbeheer pas bij het afsluiten van een nieuw contract. Actief contractbeheer is echter een continu proces en start al bij het inventariseren van de klantwens. In deze presentatie nemen wij u mee in het proces contractbeheer; van initiatie tot evaluatie en verder.


Altijd en overal leren met het online platform van Switch
Spreker: informatie volgt nog
Locatie: Theater 2

Bent u op zoek naar één online platform waarop uw leerlingen (en medewerkers) kunnen leren en samenwerken? En heeft u bestaande software die u graag in de Cloud wilt gebruiken? Of wilt u advies om aan de slag te gaan met devices in jouw school, maar weet je niet hoe te beginnen?

Switch introduceert dé online werkomgeving voor leerlingen, medewerkers en ouders. Leerlingen hebben altijd en overal toegang tot hun lesrooster, e-mail, digitale leermethodes, ELO en alle Office 365-programma’s. Inloggen kan met elk apparaat en via elk platform (Windows, Apple, Chrome) en met één druk op de knop heeft een leerling toegang tot alles wat hij nodig heeft om optimaal te kunnen leren.
En dit voor een vast bedrag per maand. In deze sessie demonstreren we de mogelijkheden van deze revolutionaire cloudoplossing voor het onderwijs.

Daarnaast bieden wij tijdens onze presentatie de mogelijkheid kennis en kunde op te doen voor het vraagstuk: Aan de slag met devices in mijn school! Maar hoe? Een kort handboek om het project op de juiste manier aan te pakken.

 

Woensdag 25 april

10:30 – 11:10 | Parallelsessieronde 1

Stadswarmte en onderwijs in de Energietransitie
Sprekers: Harrie van der Wielen (NUON)
Locatie: Theater 1

Passend bij het thema ‘Energiebeheer en duurzaamheid’ zal Harrie van der Wielen, businessmanager bij Nuon spreken over de energietransitie waar we met elkaar voor staan. Hoe kunnen we de overstap maken van fossiele brandstoffen naar volledig duurzame energiebronnen? Welke rol speelt het onderwijs daarin? Ook vertelt hij over de ervaringen van scholen die zich aangesloten hebben bij een stadswarmtenet.


[Kennisnet]
Locatie: Theater 2

Informatie volgt

 

11:15 – 11:55 | Parallelsessieronde 2

Bestaande schoolgebouwen: Gezond en gasloos?
Spreker: Arnoud Master (Merosch)
Locatie: Theater 1

In Nederland zijn er talloze schoolgebouwen die een buitengewoon ongezond binnenklimaat en daarbij een buitengewoon hoog energieverbruik hebben. Op welke manieren kunnen we dit verbeteren? Hoe zorgen we ervoor dat onze kinderen in een gezonde leeromgeving verblijven? En houden we dan voldoende budget over voor onderwijskundige zaken? Aan de hand van enkele voorbeelden neemt Arnoud Matser van Merosch u mee in het proces om dit te verbeteren.

 

[Pro mereor]
Locatie: Theater 2

Informatie volgt


[Flash]
Locatie Theater 3

Informatie volgt


13:30 – 14:10 | Parallelsessieronde 3

Een gezonde comfortabele school
Spreker: Peter van Loon (School van Morgen)
Locatie: Theater 1

Duurzaamheid is meer dan energie alleen. Duurzaamheid is vooral ook gericht op een gezond binnenklimaat en een comfortabele leeromgeving.


Service Excellence in vier stappen
Spreker: Elsbeth Hamberg (Delftware Consulting - ‎Zadkine)
Locatie: Theater 2

Elke facilitaire afdeling wil zijn dienstverlening verbeteren en toegevoegde waarde leveren aan de core business van de organisatie. Hiervoor heeft u misschien ideeën genoeg, maar wat is er voor nodig om deze ideeën om te zetten in acties? Hoe zet u concreet stappen om deze ambitie waar te maken? U ontdekt het tijdens deze presentatie over Service Excellence.

 

Vergunningen en procedures bij de uitbreiding van uw schoolgebouw
Spreker: mr. M.W. van der Hulst (Mees Ruimte & Milieu)
Locatie: Theater 3

In de presentatie worden de juridische aspecten belicht van een uitbreiding van een schoolgebouw. Welke vergunningen, onderzoeken en procedures van toepassing en hoe ga je daar strategisch mee om.
Deze presentatie wordt gegeven door Martijn van der Hulst en is opgebouwd uit onderdelen van presentaties van Mees Ruimte & Milieu die worden gegeven aan overheden, projectontwikkelaars en gastcolleges die worden gegeven aan HBO rechten van Hogeschool Leiden en TU Delft.


14:15 – 14:55 | Parallelsessieronde 4

Schoolveiligheidsplan: Afvinklijst of ambitie?
Spreker: Wico Verbaan (V&I Educatie)
Locatie: Theater 1

Hoe geeft uw school vorm aan een integraal schoolveiligheidsbeleid?
Natuurlijk… wetten en regels moeten worden nageleefd. Maar als u zich alleen laat leiden door opgelegde verplichtingen, creëert u een steeds grotere papieren tijger in de dossierkast met protocollen waar u vervolgens niets mee doet.
Maak daarom van uw schoolveiligheidsbeleid geen afvinklijst van aanwezige protocollen, maar kies uit ambitie en overtuiging voor een werkend beleid waarmee u zich echt inzet voor het waarborgen van een veilige omgeving voor iederéén in de school: leerlingen en personeelsleden, maar ook ouders, bestuurders, buurtbewoners en andere belanghebbenden.

Tijdens deze workshop krijgt u vooral praktische tips aangereikt waarmee u metéén mee aan de slag kunt in uw eigen school!


Crisismanagement in roerige én rustige tijden
Spreker: Alfred Knorr (Stormdijk)
Locatie: Theater 2

In deze workshop komen de volgende onderwerpen aan de orde: ‘Hoe blijf je een crisis de baas?’, ‘Hoe maak en houd je een organisatie crisisproof?’, ‘Hoe hou je regie over de communicatie?’, ‘Conflicten als voorportaal van een crisis’, ‘Een goede voorbereiding is het halve werk’ en ‘Een goede reputatie is ook in crisistijd van grote waarde’.

Alfred Knorr van Stormdijk, bureau voor reputatiemanagement, crisismanagement en crisiscommunicatie, gaat met de deelnemers aan deze workshop van gedachten wisselen over de impact  van en de omgang met crisissituaties. In zijn presentatie geeft hij aandacht aan acute én aan preventieve crisiscommunicatie. Centraal staat hoe manage je een crisis en wat is de impact op de reputatie? De presentatie bevat verschillende praktijkvoorbeelden van cases die door het bureau Stormdijk met succes zijn uitgevoerd bij non profit organisaties, overheidsorganisaties en bedrijven.


Het belang van schone en gezonde basisscholen
Spreker: Wendy Melchers (HECTAS Facility Services C.V.)
Locatie: Theater 3

Kinderen zijn vijf dagen per week, vier tot acht uur per dag op school. Soms langer, omdat veel scholen tegenwoordig ook voor en naschoolse opvang verzorgen. Het is dus van belang dat het binnenklimaat op school in orde is. Een gezonde school verlaagt de kans op ziekteverzuim van leerlingen, leerkrachten en ondersteunend personeel, en verbetert prestaties. Volgens GGD GHOR Nederland kunnen veel scholen hun binnenklimaat verbeteren: bij slechts 2 op de 10 scholen is de ventilatie in orde. Ventilatie is essentieel voor de luchtkwaliteit. 8 van de 10 klaslokalen zijn ongezond. Dat houdt in: te vol, te warm, bedompt en stoffig. Het is wetenschappelijk bewezen dat dit leerprestaties negatief beïnvloedt. Kinderen met astma zijn vaker ziek en moeten vaker medicijnen gebruiken. Naast ventilatie, en onder andere ook temperatuur, speelt schoonmaak een belangrijke rol in een gezonde school. Vooral nu scholen – door naschoolse opvang – steeds intensiever worden gebruikt. Vaak wordt het schoonmaakprogramma niet op dit veranderende gebruik aangepast.

Tijdens de workshop zal ingegaan worden op de aspecten die het binnenmilieu van een school bepalen en wordt uitgelegd hoe u deze aspecten kunt beïnvloeden. Verder krijgt u informatie over de rol die professionele schoonmaak kan spelen om uw school gezond te maken en te houden.